De Tempelhof 2023 * OPEN WEEKENDEN, 10 en 11 juni + 9 en 10 sept. van 10.00 tot 17.00 uur. Entree incl. koffie of thee 15 euro. Kinderen tot 12 jaar en studenten op vertoon van studentenkaart 5 euro. Adres: Haneman 2B 6645CA Winssen. Parkeergelegenheid op eigen terrein.
Vrijwilligers gevraagd voor tuinonderhoud op De Tempelhof
Klik hier om een Google review te plaatsen
De Tempelhof, een Hortus Conclusus als Ambassade van het Nieuwe Denken – is het laboratorium van de universele beelden en denkbeelden van het kunstenaarsduo Huub & Adelheid Kortekaas.
De Tempelhof is een uitnodiging aan de wereld om medeschepper van onze aarde te worden vanuit de grote levensvragen: Wie ben ik? Wat is de zin van het leven? en Hoe geef ik dit leven vorm?
Een wake-up call naar de 21e eeuwse mens:
BE THE CHANGE !
De Tempelhof is een eigentijds totaalkunstwerk en in 2018 opgenomen als jongste Rijks Cultureel Erfgoed Monumentaal Interieur-ensembles. Sinds 2020 is zij ook opgenomen in het wereldwijde netwerk Iconic Houses
Zie film NieuwWij: Klik hier voor de video
De Tempelhof, als conceptueel kunstwerk is een unieke afspiegeling van de Changing Awareness processen in de wereld, waar kunst, architectuur, tuin, wonen en werk samenvloeien. De poëtische verbeelding van de groei naar een betekenisvol Mens en Wereldbeeld: De Mens een Bloem, ‘Which flower are you?’, Het Leven als Quantum-Art.
Een eigentijdse inspirerende, contemplatieve, multiculturele ontmoetingsplaats, een fysiek toegankelijke oase en in hoge mate relevant als mondiaal cultureel maatschappelijk Gesammtkunstwerk met als doelgroep alle mensen op aarde. Zij daagt de mens uit tot tot verandering – tot een creatieve Quantum Leap – naar een meer bewuste samenleving met zorg voor de aarde en voor elkaar. Een plek van bezinning waar je tot rust komt en bij jezelf. Een aards paradijs met de beleving je leven te leven als een uniek Kunstwerk
De Tempelhof met Anima Mundi zou van iedereen moeten zijn en het predicaat Wereld Erfgoed verdienen en door ieder mens minstens 1x in zijn of haar leven beleefd ‘moeten’ worden: Ons Wereldpaspoort voor Humanity !
Quantum Art – de wereld in beweging- het nieuwe ‘Wij’
De Tempelhof als Totaalkunstwerk van het kunstenaarduo Adelheid & Huub Kortekaas is geïnspireerd op de ‘fysieke maat van de mens’. Zij vormt de symbiose van het samenspel tussen werkelijkheid en illusie, tussen waarheid en fictie, tussen hemel en aarde. De Tempelhof is een afspiegeling van de moderne mens op het weg naar een nieuwe universele kijk op de mensheid en de wereld, op weg naar een Nieuwe Renaissance. Het besef dat we deel uitmaken van het grote geheel, dat we mede-scheppers zijn van onze werkelijkheid van lichaam en geest op deze aarde en de realisatie van onze collectieve verantwoordelijkheid die dit nieuwe levensgevoel met zich meebrengt. Ons bewustzijn wordt een creatieve participatie, een overgang van individueel naar universeel denken. Deze quantum-sprong genereert een totaal nieuw betekenisvol wereldbeeld, een creatieve symbiose tussen economie en spiritualiteit, tussen natuur en cultuur, tussen Oost en West, tussen individu en maatschappij. Een groeiproces van Ik naar Wij – het nieuwe Wij – de kunstenaars noemen dit: Quantum Art!
Wereldwijde Quantum Art projecten
Hun wereldwijde Quantum Art-projecten omvatten: Anima Mundi, The Unifying Spiritual Field of the World, The Spiritual Garden, De Tempelhof, De Metafysische Tuin, Ikonen, Alfabet van de Bouwkunst en het mondiale zaaiproject: Which flower are you?
Al deze projecten zijn geïnspireerd door hun zoektocht naar de cruciale vraag: wat verbindt ons in deze wereld en hoe kunnen we haar samen ikigai maken, meer schoonheid en betekenis geven?
De plant als metafoor voor de mens
De plant in hun totale werk groeit uit tot een metafoor voor de mens: de mens groeiend vanuit de donkere aarde naar het licht. Het besef dat ieder mens een unieke zaailing is van Moeder Aarde, verbonden door het intrinsieke verlangen om te worden wie we in diepste essentie zijn, maakt ons mede-scheppers van onze werkelijkheid.
Verborgen structuren
De Tempelhof vormt een spel met verborgen ordeningen en getallen. Door het economische getal 100 te verdelen in 3 × 33 + 1 raakten de kunstenaars gefascineerd door het spel van getallen en haar verborgen structuren van de natuur zoals b.v. 111, 333, 666, 777 en 999. Zij werden metaforen voor de werkelijkheid die doen denken aan de kwantumfysica.
De tuin
verdeeld in 4 kwartieren met in haar midden een bron, symbolisch de navel van de wereld.
Het hele perceel van De Tempelhof is omgeven door een 3.33 meter hoge haag en negenennegentig wilde kastanjebomen (helaas als gevolg van ziekte gerooid en eenzijdig vervangen door 44 Pieris Canteclaer). De verborgen bouwstructuren van gebouwen en tuin vormen een intrigerende symbiose van het samenspel tussen Illusie en werkelijkheid, tussen Waarheid en Fictie, tussen geest en materie.
Aan weerszijden van de bijna volledig gesloten voorgevel bevindt zich een akker met 33 zaailingen, die verwijzen naar het project The Unifying Spiritual Field of the World. Door de symbolische maatvoeringen en het gebruik van symbolen en tekens in huis en tuin als kunstwerken, is een eigen werkelijkheid geschapen en een harmonisch Totaalkunstwerk ontstaan.
De lengte as
De lengte as is ontworpen als metafoor voor de verticale lijn van het menselijk lichaam. Deze alles verbindende as begint bij de entree met de monumentale draadstalen poort “Utopia”- het hoofd, de verbinding met de wereld en de Kosmos – en leidt door huis en tuin en eindigt bij de vaginale ingang van de 7,77 meter hoge monumentale tempelknop “Apocalyps” – het voeteneind. Deze gesloten Tempel staat voor de verbinding met de aarde met in haar binnenste een Gouden Bloem, metafoor voor de verborgen schat in ieder mens. Uit deze Knop met de “Menselijke Maat” (1,8 m.) welt water. Hier staat de mens aan de bron van alle leven. De Tempel is als het orakel van Delphi met de opdracht: Mens Ken Uzelf.
In diepste wezen is de Mens een Bloem in de Metafysische Tuin van de Wereld: Which flower are you?
-
De Tempelhof, P.C. Hooft-bed
-
De Tempelhof, zuid-aanzicht met balkons
-
Tempelhof hal met wand-ikonen
-
Temple of Arrival met bladgouden Knop op De Tempelhof
-
De Tempelhof, Bibliotheek met het 'Woord' in RVS ingelegd
-
Stoel Engelhart + tafel Worldflower 1970, polyester multiples
-
De Tempelhof, gevel met Kiemplantjes en Plant Illusie op Voorplein
-
De Tempelhof, Ikonen-tafel woonkamer
-
De Tempelhof, Tuinkamer
-
Potplant, corten-staal, 3,33m hoog
-
Tempelhof, Kiemplant-bed
-
De Tempelhof, Zinken Tempeltuin II bij avond
-
Tempelhof, Atelier Huub & Adelheid
-
Tempelhof, lengte-as vanuit de hal
-
2000 Fornuiskachel op De Tempelhof
-
Ikoon Vogel, cortenstaal uit de Serie 3 x 9, blauwdruk van een leven lang
De Tempelhof - ‘laboratorium van het nieuwe Denken’ - biedt ruimte voor inspirerende kleinschalige brainstorms / meetings of rondleiding en de gelegenheid tot aankoop van de kunstwerken